Lachgas

Tandartspraktijk

Rathsach

Middelweg 85a

2312 KJ Leiden

 telefoon 071-513 33 65

 info@tandarts-rathsach.nl


Lachgas, is het iets voor mij?

Behandeling onder lachgas gebeurt bij ons met gebruik van top-moderne, veilige en geavanceerde apparatuur.


Lachgas kan een steuntje in de rug geven bij het leren wennen en aan het bewust meemaken van de tandheelkundige behandeling.


Via een neusmasker wordt er eerst zuivere zuurstof gegeven en na enkele minuten wordt er stapje voor stapje steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijgt u hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel, waardoor u de behandeling wel bewust meemaakt, en u zich meer kunt ontspannen dan dat u “normaal” in de tandartsstoel zou doen.


Lachgas werkt nauwelijks pijnstillend, dus ook bij behandeling met lachgas wordt verdoving gegeven als dat nodig is.


Het uitgangspunt is om u op deze manier te laten wennen aan de behandelingen bij de tandarts, zodat u te zijner tijd ook zonder lachgas een behandeling bij de tandarts kunt ondergaan.

Lachgas op deze wijze gebruikt (lage concentraties en korte behandelingen van meestal niet langer dan een uur) is ongevaarlijk voor de gezondheid


Hoe werkt lachgas?


De behandeling begint met het opdoen van het neusmasker. Tijdens de gehele behandeling moet u via dit neusmasker in- en uitademen. Als u via de mond ademt (bijvoorbeeld als u praat) werkt het lachgas minder goed.


In eerste instantie zal er zuivere zuurstof wordt toegediend. Vervolgens zal er stapje voor stapje steeds meer lachgas worden toegevoegd. Dit kan in het begin onwennig en vreemd aanvoelen wat in de meeste gevallen na enkele minuten is verdwenen en plaats maakt voor een aangenaam en ontspannen gevoel.


Als de juiste concentratie lachgas is bereikt kan de uiteindelijke behandeling door de tandarts plaatsvinden, zoals op gebruikelijke wijze. Het kan dus nog noodzakelijk zijn een plaatselijke verdoving te geven.


Na de behandeling krijgt men nog twee minuten zuivere zuurstof toegediend.

Na ongeveer vijf à tien minuten is het lachgas helemaal uitgewerkt.


Wie?

Lachgas helpt bij mensen met last van:

Angst

Sterke kokhalsreflexen

Lichte, verstandelijke beperking

   

Speciefieke angst, bvb voor naalden of boorgeluiden

Nadelen van lachgas


Lachgas mag niet worden gebruikt in de eerste drie maanden van een zwangerschap en u mag pas weer na een kwartier deelnemen aan het verkeer.


Daarnaast is lachgas niet voor iedereen geschikt. Het is de tandarts die dit uiteindelijk zal bepalen aan de hand van een aantal criteria. Het hangt onder meer af van de hoeveelheid werk die er moet worden verricht. Er zijn dus redenen, waarom er geen lachgassedatie kan worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is o.a. een beperkte neusademhaling. Een hoog BMI kan de behandeling met lachgas moeilijk maken. Bij mensen met een psychose of aan enigszins onbeheersbaar probleem is lachgas niet mogelijk.